Vitamine C is onmisbaar. Dat ontdekten we al in de tijd van de ontdekkingsreizen
over zee. Door gebrek aan vitamine C overleed meestal de helft van de bemanning
als men maanden achtereen geen vers fruit met vitamine C at. Deze ziekte,
scheurbuik genoemd, werd voor het eerst bestreden, c.q. onderdrukt doordat Dr.
James Lind adviseerde om de bemanning citroensap te laten drinken. Een tekort aan
Vitamine C heeft, zoals bij lange zeereizen al bleek, grote gevolgen voor o.a. een
verlaagde weerstand, bloedend tandvlees en loszittende tanden, droge mond, snelle
hardslag, gezwollen voeten, koorts, duizeligheid, minder kracht, vertraagde
wondgenezing, etc, etc. Een aanbevolen hoeveelheid vitamine C is volgens het
voedingscentrum vastgesteld op slechts 80 milligram per dag. Uit meerdere
onderzoeken is vast komen te staan dat 1000 tot 2000 milligram van het antioxidant
vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, goede effecten heeft voor het welzijn
en geen nadelige gevolgen voor de gezondheid heeft. Ook niet bij langdurig gebruik.
Omdat deze hoeveelheden dagelijks moeilijk door het eten van fruit kan worden
opgenomen (1000 mg vitamine C komt overeen met ca. 20 sinaasappels!), wordt
suppletie door middel van een voedingssupplement vanuit orthomoleculair oogpunt ten sterkste aanbevolen.
Terug
Vragen of opmerkingen? Vul het onderstaande formulier in.